Dineren op een Eiland

Dineren op een Eiland

juni 11, 2020 0 Door Robin

Het Vuurtoreneiland

Over bijzondere restaurants in Amsterdam gesproken! Dit uniek stukje land is gelegen, zoals de naam misschien al doet vermoeden, op een eiland bij Amsterdam. Het Vuurtoreneiland ligt middenin een ruig landschap, waar je loslopende dieren, zeldzame flora, een vervallen fort en de enige vuurtoren van Amsterdam vindt. Vandaar dus ook de naam ‘Vuurtoreneiland! 

De enige manier om Vuurtoreneiland te bereiken is per boot. Deze ongeveer een uur durende boottocht gaat over het IJ en via de oranjesluizen het Markermeer op, waarna je aankomt op het Vuurtoreneiland.  

Historie van het Vuurtoreneiland  

Op het Vuurtoreneiland staat een oud fort en de enige vuurtoren van Amsterdam, deze stamt af uit 1893. Het eiland is dan ook al ruim 300 jaar oud. In 1809 kreeg het eiland een militaire functie en vanaf 1883 maakte het eiland deel uit van de verdedigingslinie ‘de Stelling van Amsterdam’. En nu, na ongeveer 4 jaar, heeft het een nieuwe roeping: Een geweldig restaurantconcept!   

Eten in een kas en fort 

Voordat de gasten naar het restaurant worden gebracht, krijgen ze eerst een rondleiding over het eiland. Er is hier genoeg te zien: buiten de ruige natuur en bijzondere dieren, kun je vanaf het eiland Amsterdam, Lelystad en het hele Markermeer zien liggen.  

Het Vuurtoreneiland heeft twee bijzondere restaurants. Het zomer- en het winterrestaurant. Het zomerrestaurant is een op het hoogste punt van het eiland gelegen glazen kas. Deze is natuurlijk volledig transparant, waardoor het een spectaculair uitzicht brengt over het ruige landschap.   

bijzonder restaurant Amsterdam
Het zomerrestaurant. – gemaakt door MAARTENVIS.COM

Je zou denken dat dit niet te overtreffen is. Echter doet het winterrestaurant niet onder voor de zomerse variant. Hoe de focus ’s Zomers ligt bij de beleving van de omgeving met uitzicht op de natuur, ligt die ’s Winters juist bij de beschutting en intimiteit. Precies zoals mensen zich voelen in deze seizoenen, of in ieder geval ik…  

Het fort bestaat uit knusse ruimtes met smalle gangetjes. De keuken in het fort is houtgestookt, de meeste restaurants werken met gas, dat is alleen niet aanwezig op het eiland. Erg bijzonder dus! Het is dus een erg knusse omgeving die iedereen graag meteen op social media zou willen delen. Maar dat kan niet, er is geen bereik of wifi aanwezig, wat het weer net iets spannender maakt… 

bijzondere restaurants Amsterdam
Het winterrestaurant. – www.vuurtoreneiland.nl

Voor de boottocht, drank en het eten betaal je 95 euro per persoon. Hier krijg je een ervaring voor terug die niet te vergeten is!