Een vulkaan als fornuis

Een vulkaan als fornuis

juni 15, 2020 0 Door Robin

El Diablo

Het barbecue seizoen is inmiddels weer in volle gang, maar er is een restaurant die al onze kleine barbecuetjes overtreft: El Diablo.  

Vandaag een blog over een bijzonder restaurant buiten Nederland. Deze horecagelegenheid ligt op het eiland Lanzarote, een eiland wat bij Spanje behoort. Dit is het Spaanse woord voor ‘de duivel’. Dan zul je misschien denken: Dat klinkt niet erg gezellig…? Geen zorgen, het is geen satanische bedoeling, de naam komt namelijk voort uit iets veel meer interessants.  

Het restaurant ligt bovenop een vulkaan. Het wordt dus El Diablo genoemd, omdat het eten wordt bereid door de enorme hitte van de vuren diep in de aarde. De vurige ondergrond waar het restaurant op is gevestigd kan dus als ‘de hel’ worden gezien. Op zijn zachtst gezegd, een heel bijzondere manier van koken dus!  

Een bijzonder restaurant: El Diablo  

Restaurant El Diablo gebruikt de 400 – 500 graden Celius natuurlijke warmte van de vulkaan om het eten te bereiden. Gelegen op de vulkaan vliegt deze hete lucht door een tunnel in de grond naar boven om zo het vlees en vis op de gril te braden. Om de extreme hitte van de vulkaan te kunnen verdragen is er een speciaal architectonisch plan opgesteld waardoor je niet vergaat van de warmte tijdens het dineren. Er werden negen lagen van vulkanisch gesteente geplaatst om de gril te vormen. Voordat dit unieke restaurant haar deuren opende was er ook onderzoek gedaan door wetenschappers of de ongebruikelijke manier van eten bereiden wel veilig was. In 1970 kreeg El Diablo groen licht en werd alles in gang gezet. Sinds de opening is het restaurant een heuse toeristische trekpleister geworden. Naast een heerlijke 3-gangen menu kan de gast er ook nog voor kiezen om een vulkanische rondleiding te volgen. Je wordt meegenomen naar de plek waar het allemaal gebeurt: Het gat naar de hel! Nee, geen stress, zie het maar als een soort barbecue met vrienden. Je kan dan met de kok meekijken hoe hij het eten bereidt en hier voel je pas ech goed wat voor warmte er uit het diepe van de aarde komt.  

bijzonder uiteten bij el diablo
Eten bereiden door de hiite van de vulkaan – foto door El Diablo

De vulkaan 

De vulkaan ligt in het nationale park genoemd de ‘Timamfaya´. Wanneer je hier bijzonder aan het dineren bent, hoef je niet bang te zijn dat de Vulkaan ineens uitbarst. Deze Vulkaan heeft haar laatste uitbarsting gehad in 1824. De kans is dus heel klein. Het gebied staat bekend om haar vele vulkanen. Deze zogenaamde vuurbergen kun je vanaf het restaurant El Diablo in een prachtig panoramisch overzicht aanschouwen. Een echte aanrader dus voor als je van een bijzondere ervaring houdt!